w

Norwegia zakazuje alkoholu, aby „spowolnić rozprzestrzenianie się” Omicrona

Wariant Omicron COVID-19 został po raz pierwszy wykryty w Republice Południowej Afryki w zeszłym miesiącu i obecnie rozprzestrzenia się na całym świecie. Urzędnicy europejscy ostrzegają, że transmisyjność Omicron zwiększa liczbę nowych infekcji.

Kraje europejskie były jednymi z pierwszych, które wykryły przypadki wariantu poza Afryką. Urzędnicy ścigają się, aby wprowadzić nowe ograniczenia wolności, aby złagodzić rozprzestrzenianie się.

W większości krajów europejskich obowiązują ograniczenia dotyczące podróży. Austria weszła w pełną blokadę, ale od tego czasu ją zakończyła. Inne kraje poszły w częściowe blokady. Według agencji Reuters, Norwegia posunęła się w tym tygodniu nieco za daleko i zakazała sprzedaży alkoholu w barach i restauracjach, aby kontrolować rozprzestrzenianie się alkoholu.

Premier Jonas Gahr Store nałożył również surowsze środki w zakresie zdrowia publicznego. Norwegów zachęca się do pracy w domu, a większe spotkania mogą wkrótce zostać przerwane. 

„Wskaźniki infekcji w Norwegii gwałtownie rosną, a teraz zdobyliśmy nową wiedzę na temat wariantu Omicron i tego, jak szybko może się on rozprzestrzeniać. Jesteśmy w poważniejszej sytuacji” – powiedział Store. Powiedział, że „bardziej restrykcyjne środki” są konieczne, „aby utrzymać kontrolę nad pandemią”.

„Dlatego musimy działać szybko i musimy działać ponownie”, powiedział, dodając, „dla wielu będzie to uczucie blokady, jeśli nie społeczeństwa, to ich życia i źródeł utrzymania”.

Norweski Instytut Zdrowia Publicznego powiedział, że brak działań w celu powstrzymania rozprzestrzeniania się „może prowadzić do poważnych negatywnych konsekwencji dla społeczeństwa, nie tylko dla służby zdrowia i gmin”.

Zakażenia i hospitalizacje gwałtownie wzrosły od ponad miesiąca. W zeszłym tygodniu Norwegia odnotowała 21 457 zakażeń COVID-19 i 33 zgony.

Oczekuje się, że w najbliższym czasie dominującym wariantem będzie Omicron. Oczekuje się, że stanie się to również w Wielkiej Brytanii przed Bożym Narodzeniem. 

Inne kraje europejskie przygotowują się na nową falę infekcji. Norweski krok w kierunku zakazu sprzedaży alkoholu w barach i restauracjach, nawet osobom zaszczepionym, pojawił się, gdy czołowy epidemiolog w stanie Frode Forland stwierdził, że nowy wariant jest wysoce przenośny. Wyjaśnił jednak, że wariant „łagodniejszy” może okazać się „ najlepszym scenariuszem ”, ponieważ wzmocni „naturalną odporność” i przybliży koniec pandemii.

Więc jeśli tak jest, dlaczego nie trzymać otwartych barów i restauracji? 

Co myślisz?

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Polski nastolatek jest pierwszym znanym przypadkiem omicron w Chinach kontynentalnych

Polski mur graniczny przetnie najstarszy las w Europie na pół