Według danych Głównego Inspektoratu Sanitarnego, w 5 próbkach łososia sałatkowego z partii 0616 wykryto Salmonella spp., czyli bakterie, które mogą powodować zatrucie pokarmowe. Produkt, którym jest łosoś atlantycki sałatkowy wędzony na zimno, pakowany próżniowo w 100-gramowych porcjach, został wyprodukowany przez firmę Contimax S.A. z siedzibą w Dąbrowie Chełmińskiej.
Producent już podjął decyzję o wycofaniu partii wyrobu, a konsumentów proszono o nie spożywanie produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego, takich jak bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności i wymioty, należy natychmiast skontaktować się z lekarzem.
Główny Inspektorat Sanitarny wyjaśnia, że pierwsze objawy zatrucia pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym. W niektórych przypadkach może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, zwane postacią pozajelitową, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością.
W Polsce każdego roku notuje się przypadki zatrucia pokarmowego, które najczęściej są spowodowane przez bakterie Salmonella i Campylobacter. Według danych Głównego Inspektoratu Sanitarnego, w 2022 roku odnotowano ponad 10 000 przypadków zatrucia pokarmowego, z czego ponad 2 000 było spowodowanych przez bakterie Salmonella.
Aby uniknąć zatrucia pokarmowego, należy zwracać uwagę na terminy przydatności produktów spożywczych i systematycznie sprawdzać obecność bakterii Salmonella w produktach, które mogą ją zawierać. Konsumentów proszono również o żądanie od sprzedawców dokumentów potwierdzających bezpieczeństwo produktu.
Łosoś atlantycki sałatkowy wędzony na zimno marki Fisher King to produkt, który został wyprodukowany w Polsce i jest dostępny w sklepach na terenie całego kraju. Firma Contimax S.A. jest producentem, który ma siedzibę w Dąbrowie Chełmińskiej i specjalizuje się w produkcji ryb i przetworów rybnych.
Należy na poważnie traktować ostrzeżenia Głównego Inspektoratu Sanitarnego i nie spożywać produktów, które mogą być zanieczyszczone bakteriami Salmonella. Zatrucie pokarmowe może mieć poważne konsekwencje zdrowotne, szczególnie u osób w podeszłym wieku i dzieci.
Zarówno producent, jak i sprzedawcy powinni podejmować wszelkie niezbędne środki, aby zagwarantować bezpieczeństwo produktów spożywczych i uniknąć przypadków zatrucia pokarmowego. Konsumentów należy edukować na temat bezpieczeństwa żywności i zdrowego żywienia, aby zmniejszyć ryzyko zatrucia pokarmowego.
Główny Inspektorat Sanitarny stale monitoruje sytuację i informuje o nowych przypadkach zatrucia pokarmowego. To oznacza, że konsumentów muszą być na bieżąco ze wszystkimi nowościami i ostrzeżeniami, aby chronić swoje zdrowie.