Close Menu
  • Aktualności z kraju
  • Wiadomości ze świata
  • Motoryzacja
  • Aktualności z kraju
  • Wiadomości ze świata
  • Motoryzacja
Facebook X (Twitter)
Facebook X (Twitter)
News na dziś.pl – Aktualne wiadomości z Polski i świataNews na dziś.pl – Aktualne wiadomości z Polski i świata
  • Aktualności z kraju
  • Wiadomości ze świata
  • Motoryzacja
News na dziś.pl – Aktualne wiadomości z Polski i świataNews na dziś.pl – Aktualne wiadomości z Polski i świata
Aktualności z kraju

Owady w żywności: nowy trend w Unii Europejskiej

Damian Pośpiech2025-01-28
Facebook Twitter Email Telegram Copy Link WhatsApp
GOOGLE NEWS
Google News
PieniadzeGotowka44

Od 10 lutego 2025 roku proszek z larw mącznika młynarka zostanie dopuszczony do wykorzystania w produktach spożywczych w Unii Europejskiej. Decyzja ta jest wynikiem szczegółowych badań bezpieczeństwa i stanowi kolejny krok w kierunku wykorzystania alternatywnych źródeł białka w europejskiej diecie.

Mącznik młynarek (Tenebrio molitor) to gatunek owada z rodziny mączników, którego larwy od dawna są wykorzystywane jako pokarm dla zwierząt. Teraz, po uzyskaniu pozytywnej oceny bezpieczeństwa, larwy te w formie proszku będą mogły trafić również na stoły Europejczyków.

Proces produkcji proszku z larw jest ściśle kontrolowany. Najpierw larwy przechodzą 24-godzinną głodówkę, co pozwala na oczyszczenie ich przewodu pokarmowego. Następnie są suszone, mielone i poddawane działaniu promieni UV. Końcowy produkt zawiera:

* 50-55% białka
* 30-37% tłuszczu
* 6-7,5% węglowodanów
* 5,5-8,5% chityny
* niewielkie ilości witaminy D3, powstałej w wyniku naświetlania

Zgodnie z rozporządzeniem, proszek z larw może być dodawany do:

* chleba i bułek
* ciast i ciastek
* produktów makaronowych
* przetworzonych produktów ziemniaczanych
* serów i produktów serowych
* musów owocowych i warzywnych

Bezpieczeństwo i ostrzeżenia dla konsumentów
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności potwierdził, że proszek z larw jest bezpieczny do spożycia. Jednak producenci muszą umieszczać na opakowaniach wyraźne ostrzeżenia dla alergików. Proszek może wywoływać reakcje alergiczne szczególnie u osób uczulonych na skorupiaki i roztocza kurzu domowego.

Wyłączność na rynku
Na razie wyłączne prawo do produkcji i sprzedaży proszku z larw ma francuska firma Nutri’Earth, która opracowała technologię jego wytwarzania. Monopol będzie trwał 5 lat, do lutego 2030 roku. Po tym czasie także inne firmy będą mogły wprowadzać podobne produkty, pod warunkiem spełnienia wszystkich wymogów bezpieczeństwa.

Unia Europejska argumentuje, że zmierza do wprowadzania zrównoważonych i alternatywnych źródeł białka w diecie Europejczyków. Owady są uważane za obiecujące źródło protein, które mają pomóc w zmniejszeniu śladu węglowego produkcji żywności. Według danych Komisji Europejskiej, produkcja żywności jest odpowiedzialna za około 30% emisji gazów cieplarnianych w Unii Europejskiej.

Warto zauważyć, że konsumpcja owadów jest już powszechna w wielu częściach świata, takich jak Azja i Ameryka Łacińska. W Unii Europejskiej jest to nowy trend, który może pomóc w zwiększeniu zrównoważoności produkcji żywności.

Statystyki pokazują, że owady mogą być ważnym źródłem białka w przyszłości. Szacuje się, że do 2050 roku światowa populacja będzie wymagała około 70% więcej żywności niż obecnie. Owady mogą być jednym z rozwiązań tego problemu, ponieważ ich produkcja wymaga mniejszej ilości wody, ziemi i paszy niż tradycyjna produkcja żywności.

Wnioskiem z tego jest, że proszek z larw to nowy trend w Unii Europejskiej, który może pomóc w zwiększeniu zrównoważoności produkcji żywności. Jednakże, konieczne jest spełnienie wszystkich wymogów bezpieczeństwa i ostrzeżeń dla konsumentów, aby zapewnić bezpieczne spożycie tego nowego składnika.

Share. Facebook Twitter Email WhatsApp Copy Link

Komentarze są zamknięte.

OSTATNIE WPISY

Klienci banku PKO BP tracą wszystkie oszczędności. Wydano ostrzeżenie

Benzyna po 11 zł. Nadciąga nowy podatek ETS-2

PKO Bank Polski zmienia siedzibę – zmiany dotkną ponad 12 milionów klientów

Facebook X (Twitter) RSS
  • Aktualności 
  • Wiadomości ze świata
  • Motoryzacja
  • Sport
  • O nas
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
  • Mapa strony
  • Regulamin

Wszystkie prawa zastrzeżone © 2021 - 2025 Newsnadzis.pl
Wydawca i redakcja portalu: POL-MEDIA - Adres: ul. Grzybowska 9, 00-132 Warszawa

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.