Close Menu
  • Aktualności z kraju
  • Wiadomości ze świata
  • Motoryzacja
  • Aktualności z kraju
  • Wiadomości ze świata
  • Motoryzacja
Facebook X (Twitter)
Facebook X (Twitter)
News na dziś.plNews na dziś.pl
  • Aktualności z kraju
  • Wiadomości ze świata
  • Motoryzacja
News na dziś.plNews na dziś.pl
Home - Aktualności z kraju

Polska: lider produkcji serów w Europie, lider eksportu w Europie

Damian Pośpiech2024-12-23
Facebook Twitter Email Telegram Copy Link WhatsApp
Pieniadze25

W Polsce produkcja serów osiągnęła rekordowy poziom w 2022 roku, przekraczając 992 tys. ton. To oznacza, że nasz kraj stał się jednym z liderów produkcji serów na świecie. Od momentu przystąpienia do Unii Europejskiej w 2004 roku, produkcja serów i twarogów w kraju systematycznie rośnie, osiągając w 2022 roku rekordowy poziom. Warto również zauważyć, że eksport tych produktów wzrósł aż 8,5-krotnie.

Historia polskiego serowarstwa przemysłowego rozpoczęła się w XIX wieku, kiedy to w miejscowości Wieprz pod Żywcem powstała pierwsza serowarnia. Jednak znaczący rozwój tej produkcji nastąpił po II wojnie światowej. Obecnie Polska jest czwartym największym producentem serów w Unii Europejskiej (po Niemczech, Francji i Włoszech) oraz piątym na świecie, ustępując jedynie USA, liderowi globalnego rynku.

Produkcja serów w Polsce podwoiła się

W latach 2000-2022 produkcja serów w Polsce podwoiła się, a od akcesji do UE wzrosła o 71%. W strukturze produkcji dominuje twaróg (52%), sery dojrzewające stanowią 39%, a sery topione – 8%. Sery dojrzewające, tzw. żółte sery, w 2022 roku odpowiadały za 17,6% wartości produkcji przemysłu mleczarskiego, osiągając wartość 9,1 mld zł.

Eksport serów i twarogów z Polski

Eksport serów i twarogów z Polski stale rośnie. W 2022 roku wyeksportowano 279 tys. ton, co stanowiło 28% krajowej produkcji. Dominują w nim sery dojrzewające, które stanowią 64% wartości eksportu (735 mln euro). Wśród najważniejszych odbiorców znajdują się kraje UE, takie jak Niemcy, Czechy, Włochy i Słowacja, ale także Ukraina, Arabia Saudyjska i Wielka Brytania.

Tradycyjne i regionalne sery polskie

Polska może pochwalić się także wyjątkowymi serami regionalnymi i tradycyjnymi, które są częścią dziedzictwa kulinarnego kraju. Produkty takie jak Bryndza Podhalańska, Oscypek czy Ser Koryciński uzyskały status chronionych nazw pochodzenia w Unii Europejskiej. Na krajowej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się obecnie ponad 2 tys. wyrobów, w tym 130 produktów mlecznych.

Wzrost eksportu polskich serów

Eksperci prognozują, że wzrost eksportu polskich serów utrzyma się również w 2023 roku, co potwierdzają dane za pierwsze osiem miesięcy tego roku – sprzedano za granicę 88 tys. ton serów, głównie do Niemiec, Rumunii, Włoch i Czech. Polska umacnia swoją pozycję na globalnym rynku dzięki różnorodności smaków, jakości i tradycji.

Podsumowanie:

* Produkcja serów w Polsce osiągnęła rekordowy poziom w 2022 roku, przekraczając 992 tys. ton.
* Eksport tych produktów wzrósł aż 8,5-krotnie.
* Polska jest czwartym największym producentem serów w Unii Europejskiej i piątym na świecie.
* Produkcja serów w Polsce podwoiła się w latach 2000-2022.
* W 2022 roku wyeksportowano 279 tys. ton serów i twarogów, co stanowiło 28% krajowej produkcji.
* Polska umacnia swoją pozycję na globalnym rynku dzięki różnorodności smaków, jakości i tradycji.

Share. Facebook Twitter Email WhatsApp Copy Link

Komentarze są zamknięte.

OSTATNIE WPISY

Nie wpuszczaj ich do domu! PGNiG wydało pilny komunikat do wszystkich klientów

Polacy bali się jeść ryby nad Bałtykiem. Jest ostateczna decyzja sanepidu

Rząd ogłosił koniec Izery. Prezes spółki żąda 4,5 mld zł na wskrzeszenie projektu

Facebook X (Twitter) RSS
  • Aktualności 
  • Wiadomości ze świata
  • Motoryzacja
  • Sport
  • O nas
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
  • Mapa strony
  • Regulamin

Wszystkie prawa zastrzeżone © 2021 - 2025 Newsnadzis.pl
Wydawca i redakcja portalu: POL-MEDIA - Adres: ul. Grzybowska 9, 00-132 Warszawa

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.